Sparebanker på øyriket
Øyriket Hitra og Frøya har en lang historie med sparebanker.
Vi ønsker å skinne et lys på denne historien og minnes de gamle bankene.
Snarveier:
Trykk på kartet for å forstørre
Kilde:
Bankvesenet i Sør-Trøndelag
av Emil Diesen (1939)
Innhitra Sparebank
Innhitra Sparebank ble stiftet i 1899 for å avløse en låneinnretning som fyrvokter Hans Wærenskjold på Børøholmen ved Hestvika hadde satt i gang i 1890-årene. Styret i låneinnretningen mente det var best å utvide virksomheten og opprette en sparebank, og de gikk da i gang med å tegne bidrag til et grunnfond i Sandstad og Fillan kommuner. Det samlede grunnfondet kom på totalt 2350 kr. Fra den nedlagte låneinnretningen ble det brukt 495 kr. til grunnfond.
Det første forberedende møtet ble holdt den 2. mai 1898 hos Kristian Øyen, Børøysund. Av 33 bidragsytere møtte 14.
Til forstandere ble følgende valgt: O. Leer, Kr. Øyen, N. Strøm, J. L. Moxnes, L. Strand, Fr. Akseth, P. Brunstad, A. Nordbotten, H. Wærenskjold, G. Pedersen, K. Utsetø, B. Tranvik, Knut Øyen, Jens Nordbotten, Johs. Skarsvaag, I. Karlsen, Karl Aas, D. Strøm og Johan Børø. Til direktører ble følgende valgt: Kr. Øyen, J. L. Moxnes, K. Utsetø, Ove Nordbotten og Lars Strand. Til formann valgte de J. L. Moxnes, og ordfører i forstanderskapet var lærer Karl Aas.
Bankens plan fikk kongelig approbasjon den 16. september 1898, og banken begynte sin virksomhet den 4. januar 1899 med lokale på Utsetøya hos Kasper Utsetø, som ble ansatt som kasserer. I 1921 fikk banken lokale i egen gård på Berg i Sandstad ved Hestvika. De første 10-15 årene gikk banken godt fremover, men i 1920-årene begynte banken å føle etterkrigstidens vanskeligheter. Under krigsårene drev den nemlig stor utlånsvirksomhet til forretningsfolk i sild og fiskeforretninger. Disse led i årene etter 1920 store tap som i stor utstrekning gikk ut over banken. Den 3. august 1927 innstilte banken sine betalinger og sendte søknad til Finansdepartementet om å bli stilt under offentlig administrasjon. Søknaden ble imidlertid avslått, og departementet anmodet istedet banken om å overgi boet til konkurs. Dette mente banken ikke var riktig, og etter langvarige forhandlinger ble det ordnet en underhåndsakkord på 55 prosent til kreditorene med 10% halvårlig utbetaling fra 1. april 1929.
I 1932 ble Sandstad kommune hvor banken har sitt sete satt under offisiell administrasjon. Dette medførte også en del tap for banken. Banken fungerte som kasserer for lån i Småbruk- og Boligbanken og for alderstrygden. I 1939 arbeidet banken seg nok en gang oppover, med stigende innskudd, nye lån og økende forvaltningskapital. Kontordagene var hver onsdag fra kl. 13 - 16.
Hitra Sparebank
Hitra Sparebank ble stiftet den 1. februar 1906. Foranledningen til sparebankens opprettelse var ønsket om å utvikle sparesansen samt at hvert herred burde ha sin egen sparebank. Initiativtaker til sparebankens opprettelse var fanejunker Jonas Strøm. Bankens grunnfond ble dannet ved frivillige bidrag fra en del innbyggere i Hitra og Kvenvær kommuner, og bidragenes størrelse var fra kr. 10 og oppover til 250 kr. Det samlede grunnfondet var på totalt 2600 kr.
Det første forberedende møtet ble holdt den 27. januar 1905, hvor 13 bidragsytere var tilstede. I dette møtet ble det foretatt valg på forstanderskap og direksjon. Til forstanderskap ble følgende valgt: Ole J. Aunet, Rasmus Lossius, Jac. Paulsen, N. Hagen, A. Ingebrigtsen, Peder Hofstad, Johan Hestnes, Ulrik Øien, Ole Amundvaag, Martin A. Asmundvaag, Jonas Strøm, K. Sverklie, Anders Skjeie, Hans Melandsø, Petter Myhre og B. E. Polden. Til forstanderskapets formann ble K. Sverklie valgt, og Petter Myhre ble valgt til nestformann. Til direksjon ble følgende valgt: Jonas Strøm, Alb. Ingebrigtsen, Hans Strøm, Jac. Paulsen og Hans Melandsø. Formann i direksjonen ble Jonas Strøm, og nestformann ble Hans Strøm.
Direksjonen ble pålagt å utarbeide plan for banken, og sørge for at den ble stadfestet. Videre ble direksjonen pålagt å søke herredsstyret om et rentefritt lån på inntil kr. 100 til anskaffelse av bøker og utstyr. Planen ble senere godkjent ved kongelig resolusjon den 30. august 1905. Konstituerende møte i direksjonen ble holdt den 29. desember 1905, og den 1. februar 1906 begynte banken sin virksomhet med lokale hos bankens kasserer på gården Hofstad i Hitra. Lensmann J. O. Asmundvaag fungerte som bankens kasserer til 1. desember 1938, da han ble avløst av Petter O. Asmundvaag.
Banken arbeidet seg jevnt og sikkert oppover siden oppstarten, og unngikk panikkstemning da krigen brøt ut i 1914. Regnskapet for dette året viser at det ble innsatt ca. 4000 kr mer enn uttatt. De senere kriseårene hadde heller ikke noen særlig direkte innvirkning på bankens trivsel og vekst, til tross for litt tilbakegang etter 1930 som fort ble overvunnet.
I 1939 hadde banken alt i alt utdelt kr. 6072 i gaver til almennyttige formål innen kommunen, og kontordag var hver mandag fra kl. 10 - 14.
Sør-Frøya Sparebank
Foranledningen til opprettelsen av Sør-Frøya Sparebank var at man ville ha en egen bank i bygden. Folk gikk til bybankene med sine sparepenger, og dit gikk rentene for alle de mange og store lån. Initiativtaker til bankens opprettelse var ordfører M. Bua. En komité som var valgt av herredstyret utførte det forberedende arbeidet. Grunnfondet ble dannet ved frivillige bidrag og var på 2825 kr, et forholdsvis stort beløp.
Det konstituerende møtet ble holdt den 11. november 1911 på Storhallaren hvor følgende ble valgt til forstanderskap: A. N. Gaustad, Lars Nordgård, Oluf Johansen, Kr. Haavik, Oskar Dahlø, Kr. G. Haugen, J. M. Bua, Jul. Jørgensen, B. Loseth, Ulrik Arntsen, Alb. Johansen, Petter Johansen, Jørgen Sørnsen, B. Wedø, Hans Hansen Nordhammer og Martin Karlsen. Til styret ble følgende valgt: M. Bua (formann), Sten Stensen, Anton Wahl, Martin Karlsen og Lars Nordgård.
Bankens plan hadde fått kongelig approbasjon allerede den 14. juli 1911, og den 17. januar 1912 begynte banken sin virksomhet med lokale i J. Gaustads hus på Tilran. Her hadde banken lokale til 1922 da den flyttet til Daløy hos Oskar Dahlø. Dessverre avtok innskuddene stadig fra 1920 til 1937, og det samme gjorde forvaltningskapitalen, så banken hadde sine vanskeligheter å kjempe med. Årsaken til vanskelighetene var krisen i fiskeriindustrien og gjeldsordningsinstitusjonen. Tallene for 1938 viste heldigvis en gledelig stigning for innskudd og forvaltningskapital og utlån, som gjorde at banken kunne begynne å arbeide seg fremover igjen.
Banken drev hjemmesparebøssevirksomhet, og kontordager var hver onsdag ettermiddag.
Nord-Frøya Sparebank
Av en del interesserte ble det innkalt til et møte på Vikan i Nord-Frøya den 27. desember 1912 til drøftelse av spørsmålet om opprettelse av en sparebank innen herredet. I møtet deltok 28 av de beste menn i bygden. Til møtets dirigent blev valgt furer, senere kaptein B. Dragsness, som for øvrig var en av initiativtagerne til møtets sammenkallelse. Bankens senere utvikling og fremgang skyldes ikke minst hans personlige innsats. På møtet ble man enige om å gå til opprettelse av en sparebank. Grunnfondet skulle dannes ved “aksjetegning” fra private. Det ble samtidig nedsatt en arbeidskomité som satte fristen for tegning og innbetaling til utgangen av oktober. Den ble senere forlenget til 15. desember.
Konstituerende generalforsamling ble avholdt i ungdomslokalet på Vikan den 29. desember, og der ble det opplyst at grunnfondet utgjorde 2190 kr. Arbeidskomiteens forslag til plan ble enstemmig vedtatt, hvor det etterpå ble foretatt valg på forstanderskap.
Følgende ble valgt: lensmann Thorgård, B. Dragsness, Jakob Meland, A. O. Eidsvåg, Ludvig Lassen, Ole Skaje, Nils Morck, Peter Bakken, Anton Lervik, Adolf Skjønhals, Ulrik Rabben, Paul Bakken, Ole Skjønhals, O. Aukan, Nils Hallervik og John Skjeldam.
Den 19. januar 1914 holdt forstanderskapet møte på Vikan. Til ordfører ble lensmann Thorgård valgt, og varaordfører ble Jakob Meland. Til direksjon valgte de B. Dragsness, formann ble U. Rabben. Peter Bakken, A. Lervik og Nils Morck fikk roller som nestformann. Bankens plan ble stadfestet ved kongelig resolusjon den 20. mars 1914, og den 11. juli samme år begynte banken sin virksomhet hos kasserer Ole O. Aukan. Kontortiden var annenhver søndag fra kl. 11.00 - 13.00.
Banken hadde til å begynne med en ganske liten kapital til sin rådighet, og den arbeidet derfor nokså tungt de to første årene. Krigsårene og etterkrigsårene med sin lette adgang til fortjeneste, gav imidlertid god adgang til å legge penger til side. Fiskeriene slo jo godt til og prisene på fiskeprodukter og landsmannsvarer var gode, og penger i bygdens egen bank, gjorde at banken gikk godt fremover i disse år. Men årene fra 1920 og utover var gjennomgående vanskelige år for banken. Dette henger sammen med den alminnelige krise for fiskerinæringen. Under de florisante tider ble det opptatt nokså store lån i banken til fornyelse av fiskerflåte og redskaper, og når nedgangen da kom, ble det vanskelig for fiskerne å klare sine forpliktelser. Men med forståelsesfullt samarbeide mellom bankens direksjon og bankens lånekunder, kom banken allikevel uten nevneverdige kalamiteter gjennom deflasjonstidens vanskeligheter. Av større tap kan det nevnes at banken i 1924 tapte ca. 20 000 kr i Den norske Handelsbank.
Omkring i 1928 forverret situasjonen seg for fiskerne, og banken tapte en del på private låntakere, men det største tapet i disse årene fikk banken ved kommunens gjeldsakkord i 1935. Kommunens kreditorer måtte i 1935 gå med på en gjeldsakkord på 50 prosent, og banken fikk her et tap på ca. kr. 16 000. For å dekke dette tapet måtte banken avskrive hele sitt driftsoverskudd, men bankens fond forble urørt og utgjorde kr. 88 841, som var omtrent 25 prosent av innskuddene. Til tross for vanskelighetene i denne perioden gjorde banken det fremdeles godt, takket være de forsiktige og dyktige menn som stod i spissen for institusjonen og innskyternes tillit til dem.
I 1936 begynte banken med hjemmesparebøsser.
Ved 25 års jubileet i 1939 utga banken et festskrift. Banken hadde da ikke eget lokale enda, men det ble rapportert at de jobbet med saken.
Kvenvær Sparebank
Kvenvær Sparebank begynte sin virksomhet i august 1918 etter at planen var approbert den 5. desember 1917. Den viktigste grunnen til bankens opprettelse var at de ledende menn var oppmerksom på at adskillige midler tilhørende innbyggerne i Kvenvær ble plassert i utenbygds banker, og særlig i de nærmeste byene. Man mente derfor at det ville gagne bygden om en bank ble opprettet i Kvenvær. Initiativtakere til bankens opprettelse var Johannes Forsnes, Jac. Paulsen, Olaus Strømmen, Johs. Stene, Rasmus Jensen og Petter Henriksø. Grunnfondet ble dannet ved frivillige bidrag fra private som var interessert i opprettelsen av en sparebank for bygden.
Det første møtet som det er ført protokoll over er holdt den 29. oktober 1917 av en valgt komité til å utarbeide plan for en sparebank. Bankens første styre bestod av: K.J. Buhaug (formann), Isak Hegerberg (varaformann), Olaus Strømmen, A. Myhre og John I. Ottervig. Det første forstanderskapet bestod av: Johs. Forsnes (formann), Jac. Paulsen (varaformann), Olaus Strømmen, Rasmus Jensen, Aslak Mittet, Johs. Stene, Isak Hegerberg, Ulrik Tømmervik, John Ottervig, K. J. Buhaug, Joh. Ingebrigtsen, Joh. Forsnes, Kr. Gjøsø, Rasmus Lossius, Ole Aune og Petter Henriksø.
Banken hadde den første tiden lokale i det da leide kommunelokale på gården Baatvik i Kvenvær. Fra 1924 leide banken lokale hos kjøpmann J. Ingebrigtsen, Kvenvær. Banken hadde de første 7 årene ganske stor fremgang, men i årene 1925-35 gikk den til dels sterkt tilbake, idet innskuddene ble redusert med ca. 60 000 kr. på 10 år. Banken opplevde dog fremgang etter det. Kontordager var den 1. og 3. tirsdag i måneden.